Grevensmolen te Vegelinsoord

Adres: Deelswal 4, 8467 SL Vegelinsoord

Monumentnummer: 20846
Naam: Deelsmolen en/of Grevensmolen
Bouwjaar Molen: 1860, 1993 (restauratie), 2006 (herstel)
Type: Grondzeiler
Kenmerken: Achtkantige molen
Functie: Poldermolen
Landsch. waarde: Zeer groot
Bedrijfsvaardigheid: Maalvaardig
Bestemming: Bemalen van de Haskerveenpolder, thans op vrijwillige basis
Molenaars: Frank Terpstra, Ane Dijkstra en Job Koehoorn
Constructie: .
Romp: Houten achtkant gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
Kap: Gedekt met riet
Vlucht: 22,40 m
Wiekenvorm: Oud-Hollands
Kruiwerk: Neutenkruiwerk met 24 neuten, kruirad
Vang: Vlaamse vang met stut, vangbalk met duim, vangstok
Inrichting: Houten vijzel diameter 1,35 m in betonnen schroefbak, woning in de molen
Kadastrale gegevens: Nijehaske H 72
Facebook: facebook Grevensmolen
Bron: www.molendatabase.nl

Geplaatst 29 September 2016
Na de laatste schilderbeurt van 5 jaar geleden is afgelopen week de Grevensmolen weer voorzien van nieuw verfwerk. Met behulp van een hoogwerker zijn het gevlucht, de voorzijde van de kap op vakkundige wijze door het schildersbedrijf onderhanden genomen. Gelijktijdig werd de vangstok geinspecteerd en geschilderd.

Geplaatst 22 Juni 2015
In 1892 heeft zich een zeer ernstig ongeval voorgedaan bij de Grevensmolen. Dankzij enig speurwerk van onze adviseur Frank Terpstra het volgende bericht: Ongeval in 1892

Geplaatst 2 April 2015
In 2013 is door de Gemeente Skarsterlan opdracht gegeven aan Monumentenwacht Fryslân om de Grevensmolen visueel te inspecteren. Als u kennis wilt nemen van de onderhoudstoestand van dit object, klik dan op Inspectierapport De Grevensmolen 2013

Geplaatst 18 Januari 2015
Vandaag publiceren wij een, voor de in molens en veenpolders geinteresseerde bezoekers van onze site, een zeer lezenswaardig door Frank Terpstra geschreven artikel over de Grevensmolen en de Friese veenpolders. Door op de link Grevensmolen en de Friese veenpolders te klikken kunt u kennis nemen van zijn verhaal.